Ο κομμωτής που έφερε επανάσταση στο γυναικείο χτένισμα στα μέσα της δεκαετίας του ‘50 με τα γεωμετρικά του σχήματα και τις αρχιτεκτονικές του φόρμες. Ο άνθρωπος που «άλλαξε τον κόσμο με ένα ψαλίδι» και απελευθέρωσε τη γυναίκα με την ευκολία των χτενισμάτων του από «την τυραννία του κομμωτηρίου», πριν μετατραπεί στον επίσημο κομμωτή του διεθνούς τζετ σετ και των διασημοτήτων του πλανήτη.

Vidal Sassoon opened his first salon at 108 Bond Street, London in 1954

Όταν άνοιξε το πρώτο του κομμωτήριο στο Λονδίνο το 1954, επιδόθηκε στην περιπέτεια της κομμωτικής: για να «ξεφορτωθώ απλώς το περιττό», όπως είχε δηλώσει. Δεν δημιούργησε μόνο μια αισθητική μόδα, αλλά μια πολιτιστική επανάσταση! «Για μένα κόμμωση σημαίνει σχήμα», εξομολογήθηκε ο Βιντάλ Σασούν στην αυτοβιογραφία του, καθώς πράγματι για τον διάσημο κομμωτή το κούρεμα ήταν το άλφα και το ωμέγα της κουπ. Ήταν ο πρώτος που εισήγαγε στο τέλος της δεκαετίας του 1950 το αρχιτεκτονικό ντιζάιν, τα γεωμετρικά σχήματα και τις οξείες γωνίες που τόνιζαν το σχήμα του προσώπου των πελατισσών του, απελευθερώνοντας τα γυναικεία κεφάλια από τους λακαρισμένους όγκους των μαλλιών.

Τα κοντοκουρεμένα κεφάλια του που απέπνεαν ένα νέο είδος σεξουαλικότητας ήταν πολύ εύκολο να συντηρηθούν αφού το μόνο που χρειαζόντουσαν ήταν λούσιμο και στέγνωμα. Οι κομμώσεις του Βιντάλ Σασούν έδωσαν μάλιστα ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στη νεανική υποκουλτούρα της δεκαετίας του ’60 που ξεκίνησε από το Λονδίνο για να κατακτήσει πολύ γρήγορα όλο τον κόσμο. Κι όταν το 1968 φιλοτέχνησε την κουπ της Μία Φάροου για τις ανάγκες του ρόλου της στο αριστούργημα του Πολάνσκι «Το Μωρό της Ρόζμαρι», ήταν πια στην κορυφή της διεθνούς κομμωτικής!

Ο άνθρωπος που επανεφηύρε και ανέδειξε τη γυναικεία σεξουαλικότητα και θηλυκότητα στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και τις αρχές της δεκαετίας του 1960 δεν σταμάτησε ποτέ να πρωτοπορεί, όντας ένας από τους πρώτους επιχειρηματίες που λάνσαρε σειρές με την υπογραφή του: σαμπουάν, κοντίσιονερ και άλλα προϊόντα με το όνομά του έκαναν τεράστιες πωλήσεις στα πέρατα του κόσμου.

Τον Ιούνιο του 2011 κυκλοφόρησε η φήμη ότι προσβλήθηκε από λευχαιμία. Ο Βιντάλ Σασούν πέθανε στις 9 Μαΐου 2012 στο Λος Άντζελες, σε ηλικία 84 ετών.

Περισσότερα βιογραφικά στοιχεία στους εξωτερικούς συνδέσμους:

Vidal Sassoon Biography

Vidal Sassoon | British hair stylist and entrepreneur

Σαν σήμερα – Vidal Sassoon

Ο θρυλικός βρετανός κομμωτής Βιντάλ Σασούν

Διαδώστε τις σελίδες ή τα άρθρα!